Iturria: www.antena3.com
- Bilboko “Los Fueros” jatetxean dihardu buru-belarri, berrikuntza propioak jatetxearen tradizioarekin bateratuz
"Paul Ibarra: Bilboko sukaldari berritzailea"
Itsaso WALIÑO eta Sandra URRA
Iturria: www.antena3.com
- Bilboko “Los Fueros” jatetxean dihardu buru-belarri, berrikuntza propioak jatetxearen tradizioarekin bateratuz
Paul Ibarra sukaldariak hitzaldi bat eskaini zuen pasa den astean, urriak 6 EHUko Bizkaia Aretoan. Bertan bere ibilbide profesionalaren nondik norakoak azaldu zituen unibertsitateak antolatutako III. Hezkuntza Berrikuntzako Jardunaldietan.
Sukaldariak emandako hitzaldian azaldu zuen bezala "eliteko sukaldari izatera ez naiz berriro iritsiko". Hala ere gaur egun,
Bilboko “Los Fueros” jatetxean dihardu buru-belarri.
1878an zabaldu zelarik, hiriko jatetxerik
zaharrena da "Los Fueros" (hasiera batean "Bar Colon" izena zuena) eta bere ukitu propioa eman dio Ibarrak tradizioa mantenduz. Bilboko
gastronomia indartu eta munduratu nahi dute han, hiriburuko betiko zapore
eta plater ezberdinak mantenduz eta eraberrituz. Sukaldea
eraberritzeaz gain bezeroarekin duten harreta motari ere erreparatzen
diote. Hurbiltasuna lantzen dute, bezeroaei begietara begiratuz edota
hitz egiterako orduan euren alturan jarriz.
Paul Ibarra Zuzenbide
ikasketak burutzen hasi baina berehala ohartu zen hori ez zela berak
burutu nahi zuen bidea. Nahiz eta garai hartan sukaldari izatea begi
onez ikusita ez egon, berak argi zeukan izan nahi zuena. Ipuinak eta
janaria bere bi pasio nagusiak zirela ohartu platerren bitartez
istorioak kontatzeari ekin zion.
1999.
urtean “Etxanobe” jatetxe berriaren parte izatea lortu zuen.
Proiektu honetan Bilboko funtsezko zaporeak eliteko maila batera
eraman zituen. Proiektu hau nazio mailan ezaguna izatea nahi zuen.
“Etxanoben” atzeman zen sukaldaritzak jasan zuen eraberritze
hori. Hasiera batean euren helburua atsegina izatea zen. 2008.urtetik
aurrera eta I+D kontzeptuaren agerpenaren ostean atsegiteaz gain
bezeroengan harridura eragin nahi zuten.
25
urtetan sukaldaritzaren munduak aldaketa sakona jasan duela dio
Ibarrak. Urte haietan sukaldea ulertzeko modua eraberritu zen Ferran
Adriá kataluinarraren “El Bulli” jatetxea aitzindari izan
zelarik. I + D departamenduak sortu ziren jatetxetan. “Sukaldari
sortzailea ez zen errezetak sortzen zituenak, teknikak sortzen
zituenak baizik” azaldu zuen sukaldariak. Jatetxetako menuen
egitura tradizionalarekin apartu zuten, esate baterako, Bartzelonako
jatetxe batean 41 platerko menu bat eskaintzen hasi ziren.

iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina